Business24 Iulie 201415:15

Lectura de un minut

OMV Petrom a incheiat procesul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, dupa investitii de 600 milioane de euro derulate in perioada 2010-2014.

"Principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost cresterea competitivitatii. OMV Petrom poate acum procesa intreaga productie de titei din Romania intr-o singura rafinarie", se arata intr-un comunicat al companiei, scrie MEDIAFAX.

In urma modernizarii, rafinaria consuma cu 25% mai putina electricitate fata de anul 2009, iar capacitatea anuala de prelucrare a titeiului a scazut de la 4,5 milioane tone la 4,2 milioane tone.

De asemenea, Petrobrazi va putea produce anual 1,5 milioane tone de motorina, fata de 900.000 tone in 2009. Motorina si kerosenul vor avea o pondere de pana la 45% in structura de produse obtinute la Petrobrazi.

"Cresterea ponderii motorinei in productia rafinariei Petrobrazi ne va ajuta sa raspundem mai bine cererii de pe piata din Romania. In trecut, la momentul proiectarii rafinariei, consumul de benzina era mai ridicat decat cel de motorina, insa in ultimii ani, acest trend a fost inversat", a declarat in comunicat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom si responsabil cu activitatea de rafinare si marketing.

Citeste si:
Guvernul pregateste un proiect de modernizare a Institutului Cantacuzi
Guvernul pregateste un...

Petrobrazi este singura rafinarie functionala a OMV Petrom. Compania mai are o unitate de prelucrare a titeiului, Arpechim, care este inchisa. OMV Austria detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, are 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.