Actiunile Electrica au trecut pe o panta descendenta la jumatatea sedintei de vineri, continuand sa se indeparteze de pretul de listare de 11 lei pe actiune, intr-o piata in urcare usoara, cu 0,4%, sustinuta de actiunile SIF-urilor, titlurile bancare si de cele din energie.

Lichiditatea BVB este mai redusa fata de volumele din ultimele zile, fiind sustinuta din nou de tranzactiile cu actiuni Electrica si de cateva transferuri de tip deal.

Actiunile Electrica au urcat usor in prima parte a zilei, dupa ce joi au coborat sub pretul de listare pentru prima data de la debutul pe bursa, care a avut loc cu o saptamana in urma. Aproape de ora 14:00, ordinele de vanzare au impins pretul in jos fata de inchiderea de joi, de 10,8 lei/actiune. La ora 13:55, titlurile Electrica erau in scadere cu 0,09%, la 10,79 lei pe actiune si evoluaau pe o panta descendenta. Declinul a ajuns la 0,28% pana la ora 14:40, cand actiunile Electrica erau cotate la 10,77 lei, transmite MEDIAFAX.

Analistii considera ca presiunea la vanzare vine din partea investitorilor cu o strategie speculativa si va fi probabil in continuare destul de ridicata, cel putin pe termen foarte scurt, fara sa produca, insa, corectii insemnate.

Actiunile Electrica sunt in mecanismul de stabilizare, prin care unii brokeri din consortiul care a intermediat listarea companiei pot interveni in piata cumparand actiuni sau certificate globale de depozit (GDR-uri) cu o parte din banii atrasi in oferta, pentru a opri scaderea pretului. Perioada de stabilizare se va incheia la 1 august.

Electrica a debutat pe bursa vineri, 4 iulie, dupa cea mai mare oferta publica derulata vreodata pe piata romaneasca, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) transferand catre investitorii privati participatia majoritara.

Indicele de referinta BET Plus a avansat cu 0,44% in prima parte a zilei, iar indicele BET al celor mai lichide zece actiuni a crescut cu 0,42%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Investitorii au tranzactionat in prima parte a sedintei pe platforma BVB actiuni de 17,1 milioane de lei (3,89 milioane de euro), rulaj acoperit in principal de tranzactii cu actiuni Electrica si de transferuri pe piata deals, cu titlurile SIF Muntenia (3,58 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,38 milioane lei), Transgaz (492.000 lei) si Transelectrica (323.100 lei).

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,61%, iar indicele BET-BK a urcat cu 0,79%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Principalele actiuni europene au crescut in prima parte a sedintei de vineri, revenind dupa scaderile din ultimele zile, iar investitorii mizeaza ca problemele financiare ale Banco Espirito Santo, din Portugalia, nu se vor amplifica intr-o criza la nivelul sistemului bancar din zoan euro.

Citeste si:
Prețuri noua Honda e:Ny1 în România: electrica, start de la 51.500...
Prețuri noua Honda e:Ny1 în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.