Business 7 Iulie 2014 12:29
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.328 lei in luna mai, cu 2,8% mai mic decat in aprilie, iar salariul mediu net a ajuns la 1.682 lei, in scadere cu 53 de lei (3,1%) fata de luna precedenta, a anuntat luni Institutul National de Statistica.

Cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat domeniile extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (5.512 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (959 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,9%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,9%, cu 3,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2014, transmite MEDIAFAX.

In luna mai 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), sume din profitul net si sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie sau de incasarile mai mici (in functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), cu 20,7%. Au mai fost scaderi, intre 10,0% si 17,5%, in telecomunicatii, extractia carbunelui superior si inferior, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, colectarea si epurarea apelor uzate si intre 8,0% si 10% in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea bauturilor si transporturi aeriene.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Salariile au scazut cu 5-8% in domenii precum tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, industria metalurgica, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), captarea, tratarea si distributia apei, transporturi pe apa.

Cresterile ale salariului mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Astfel, in luna mai au crescut cu 28,8% salariile in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 4-8,5% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din tutun, transporturi terestre si transporturi prin conducte si cu 1,5-2,5% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) si activitati de servicii administrative si servicii suport.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (1,9%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), administratie publica (0,2%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.