Business 4 Iulie 2014 18:02
Operatiunile din Romania ale Raiffeisen Bank International (RBI) au "in continuare rezultate bune", a informat, vineri, banca austriaca, dupa ce joi rivalul Erste Group a anuntat ca anticipeaza pentru acest an o pierdere record, din cauza afacerilor din Ungaria si Romania.

"In Romania avem in continuare rezultate bune ale operatiunilor locale, asa ca aceasta nu este o problema pentru noi", a declarat un purtator de cuvant al RBI.

Erste, proprietarul BCR, a anuntat, joi seara, ca anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro.

In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group.

"Nu avem probleme in aceasta privinta", a spus reprezentantul Raiffeisen, adaugand ca banca mai are nevoie de cateva zile pentru a evalua impactul unei noi legi in Ungaria care va obliga institutiile de credit sa suporte costuri mai mari pentru imprumuturile in valuta afectate de deprecierea forintului.

In cazul Ungariei, cresterea provizioanelor Erste are legatura cu masurile guvernului in cazul creditelor in valuta, care vor fi legate de corectarea retroactiva a spread-ului intre cerere si oferta aplicat imprumuturilor in valuta, de eliminarea dobanzilor unilaterale si de modificarea comisioanelor, care urmeaza sa fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.

Profitul obtinut de grupul austriac RBI in Romania dupa plata taxelor a crescut cu 15,8% anul trecut, de la 86 de milioane de euro in 2012 la 100 de milioane de euro, ca urmare a unor plati mai reduse in contul impozitului pe profit. Castigul inainte de taxe a avansat cu 3,1%, de la 101 milioane de euro in 2012 la 104 milioane de euro anul trecut.

Citeste si:
OMV Petrom, profit de miliarde în România, solidaritate zero....
OMV Petrom, profit de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.