Autoritatile din Bulgaria investigheaza incercari de destabilizare a sistemului bancar al tarii, prin raspandirea de zvonuri prin intermediul e-mailurilor si sms-urilor anonime la adresa unor institutii financiare, existand piste concrete de identificare a persoanelor responsabile.

Ministrul de Interne Tvetlin Iovcev, procurorul sef Sotir Tatarov si presedintele Agentiei de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS) Vladimir Pisancev au avut o intalnire de urgenta la sediul DANS pentru a discuta despre incercarile de destabilizare a sistemului bancar din Bulgaria, relateaza Novinite.

Rezultatele intalnirii nu au fost dezvaluite, iar aceasta nu a fost urmata de declaratii oficiale, scrie MEDIAFAX.

Oficialii au dezvaluit totusi ca exista o pista legata de actiunile unor persoane de a trimite e-mailuri si sms-uri anonime, cerand oamenilor ca isi retraga economiile de la First Investment Bank, raspandind zvonuri despre prabusirea bancii.

Investigatia aflata in desfasurare se refera si la actiuni indreptate impotriva Corporate Commercial Bank (KTB), care au obligat Banca Nationala a Bulgariei sa o puna sub supraveghere speciala, in urma epuizarii lichiditatilor.

Intre timp, DANS a anuntat numere de telefon pentru cei care primesc sms-uri sau mesaje e-mail continand informatii negative referitoare la banci.

Saptamana trecuta, activitatile bancii KTB au fost suspendate, iar institutia a solicitat si a fost plasata sub supravegherea speciala a Bancii Nationale a Bulgariei (BNB), in urma unui scandal in jurul viceguvernatorului bancii centrale, Tvetan Gounev.

KTB era intre bancile cu niveluri ridicate de lichiditati inaintea unui zvon legat de "dependenta viceguvernatorului BNB Tvetan Gounev de o anumita banca", cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al bancii centrale.

Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecata impotriva lui Gounev si a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriase de bani de catre clienti, iar institutia financiara nu a mai putut sa isi respecte obligatiile.

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

KTB se va afla sub supraveghere speciala o perioada de trei luni, timp in care toate activitatile vor fi blocate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.