Motorul de cautare online Google, prin intermediul propriului institut cultural, a lansat marti "StreetArtProject", o platforma gratuita cu 5.000 de lucrari de arta urbana din toata lumea, din Paris, Atlanta pana la Shanghai.

Beneficiind de sprijinul a aproximativ 30 de parteneri - curatori de galerii, muzee si asociatii din 15 tari -, StreetArtProject pune la dispozitia internautilor o galerie online cu lucrari de arta urbana si ofera peste o suta de expozitii virtuale. Pentru imortalizarea lucrarilor, Google a pus la dispozitia artistilor urbani propria tehnologie, inclusiv cea a "gigapixelilor", cu zoom la infinit, si serviciul Street View, care permite realizarea capturilor la 360°.

"Am constatat interesul utilizatorilor nostri pentru arta urbana odata cu lansarea unei prime colectii, anul trecut, in cadrul proiectului Sao Paolo Street Art din Brazilia. Am decis sa cream un proiect dedicat artei urbane in urma cu 10 luni", a declarat Amit Sood, directorul Institutului cultural Google.

Proiectul in sine schimba statutul artei urbane, prin definitie o arta efemera. Pentru Google, este vorba de a permite (lucrarilor urbane, n.r.) sa supravietuiasca chiar si dupa ce au disparut de pe ziduri (...). Google a oferit un fundament acestei miscari, emblematica pentru generatia noastra", a declarat artistul urban Arman, ale carui portrete din seria "Etres aimés" din Paris si Mexic au fost reunite de galeria Nobulo pe platforma "StreetArtProject".

Pe aceasta platforma online pot fi explorate graffitiurile pictate pe cele noua etaje si pe cei 450 de metri patrati de tavan din celebrul Tour Paris 13, in prezent demolat, dar si frescele, astazi disparute, ale proiectului 5 Pointz din New York.

Creat in 2011, Institutul cultural Google ofera acces online la opere de arta, monumente, expozitii si arhive. Potrivit cifrelor furnizate marti de acest institut, platforma dispune de 6,2 milioane de opere de arta si de 380 de expozitii virtuale, in urma unei colaborari cu 500 de parteneri din 60 de tari diferite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.