Business 7 Iunie 2014 15:45
Banca Centrala Europeana (BCE) va astepta pana la sfarsitul anului sa evalueze consecintele vastului pachet de masuri de stimulare a economiei anuntate joi.

"Trebuie sa lasam timp, sa asteptam pana la sfarsitul anului pentru a vedea cum reactioneaza economia la aceasta injectie dee lichiditati", a afirmat Coene, guvernatorul Bancii Nationale a Belgiei, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, relateaza AFP, conform MEDIAFAX.

El s-a exprimat dupa reuniunea de joi a BCE, la care au fost anuntate o serie de masuri pentru prevenirea incetinii inflatiei si pentru sustinerea cresterii economice in zona euro.

"In functie de rezultate, vom vedea daca va fi nevoie sau nu de masuri suplimentare", a spus Coene.

El a subliniat ca mentinerea la un nivel scazut a inflatiei o lunga perioada de timp nu este lipsita de riscuri, de aceea este important ca BCE sa ia masuri.

BCE a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.

Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%.

Institutia opreste totodata operatiunile de rascumparare de obligatiuni de catre banci, va lansa operatiuni de refinantare pe termen lung si se pregateste pentru relaxarea cantitativa, respectiv suplimentarea de lichiditati. BCE a mai anuntat vineri crearea unui program de 400 de miliarde de euro pentru stimularea bancilor sa acorde credite si va prelungi accesul nelimitat al bancilor la lichiditati pe termen scurt cel putin pana in decembrie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.