Business 1 Iunie 2014 14:12
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a reluat ipoteza unui al treilea program de sprijin financiar pentru Grecia, in valoare de pana la 10 miliarde de euro, intr-un interviu acordat publicatiei german Focus.

"Este posibil ca Grecia sa aiba nevoie de un nou ajutor, de o valoare limitata. Este vorba despre un nivel mult mai scazut decat in cele doua programe anterioare, o suma de o singura cifra", a spus Schauble, transmite MEDIAFAX.

Statul elen a beneficiat de sprijin financiar din partea partenerilor europeni si a FMI din 2010, sub forma a doua programe succesive in valoare de 240 de miliarde de euro, acordate in schimbul unor reforme profunde care au sufocat economia.

Guvernul elen, care a realizat progrese incurajatoare in ultima perioada in domeniul finantelor publice, vrea sa evite un al treilea plan de ajutor, sinonim cu noi constrangeri impuse de troica creditorilor, formanta din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

Ipoteza celui de-al treilea ajutor, tema evitata in timpul campaniei electorale din Germania, nu a mai fost de actualitate in ultimele lunii, fiind discutat in schimb scenariul restructurarii datoriilor. Aceasta ultima optiune, care ar implica pierderi pentru creditorii Greciei, in special bancilor germane, nu este bine vazuta la Berlin.

Liderii europeni urmeaza sa analizeze problema in timpul acestei veri, inainte de incheierea celui de-al doilea program de ajutor, la sfarsitul anului 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.