Business 30 Mai 2014 11:21
In primul trimestru s-au inregistrat 38.200 de locuri de munca vacante, cu o rata de 0,9%, in crestere cu 0,24 puncte procentuale fata de perioada similara a anului trecut, cele mai mari valori ale ratei consemnandu-se in alte activitati de servicii si administratie publica, potrivit datelor INS.

Fata de trimestrul anterior, cresterea ratei locurilor de munca vacante a fost mai mare cu 0,16 puncte procentuale.

"Numarul locurilor de munca vacante a fost de 38.200, in crestere cu 6.800 locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2013, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 10.200", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari rate ale locurilor de muncã vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (2,64%) si administratia publica (2,55%), iar cele mai mici s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,13%), respectiv in cele hoteluri si restaurante (0,30%).

In industria prelucratoare s-a concentrat circa 28% (10.800 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 1,03%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 6.200 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 4.600 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.500 locuri vacante in invatamant", se mai spune in comunicat.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si in tranzactii imobiliare.

Cea mai mare cerere din partea angajatorilor a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate (12.000 locuri vacante), de muncitori necalificati (5.400 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini si echipamente (5.000 locuri).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.