Business 26 Mai 2014 18:15
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luni ca exista riscul confirmarii asteptarilor referitoare la un nivel ultrascazut al inflatiei, care sa determine amanarea achizitiilor de catre consumatori si companii, opinie care sugereaza ca institutia este pregatita sa ia masuri de relaxare monetara.

Comentariile lui Draghi, facute la o conferinta a BCE din Sintra, Portugalia, semnaleaza ca oficialii institutiei analizeaza o gama larga de masuri, de la reducerea dobanzilor si pana la noi imprumuturi catre banci sau achizitii de active, pentru a preveni ca inflatia prea scazuta sa submineze redresarea economica din zona euro, relateaza MarketWatch.

"Trebuie sa fim atenti in mod special la o posibila spirala negativa, a unei inflatii scazute si a unor asteptari de inflatie si creditare scazute, in special in tarile cu probleme economice"
, a afirmat Draghi, potrivit MEDIAFAX.

El a avertizat ca exista riscul de instalare a asteptarilor pentru un proces dezinflationist care sa determine populatia si companiile sa amane achizitiile si investitiile, intr-un ciclu dezinflationist clasic.

"Nu suntem resemnati sa permitem inflatiei sa ramana la un nivel scazut o perioada lunga de timp", a spus seful BCE.

Draghi a declarat dupa sedinta de politica monetara de pe 8 mai ca oficialii bancii sunt pregatiti sa ia masuri de relaxare monetara la reuniunea din 5 iunie, dar ca asteapta mai intai datele actualizate referitoare la inflatie si crestere economica.

Ulterior, si alti reprezentanti ai BCE au adoptat o pozitie similara, astfel incat reducerea dobanzilor pare hotarata, in opinia analistilor de pe pietele financiare.

In luna aprilie, inflatia din zona euro a fost de 0,7%, cu mult sub tinta BCE, de aproape 2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.