Business 22 Mai 2014 18:45
Fiscul va extinde la nivel national controlul persoanelor fizice cu averi/venituri mari, urmand ca in fiecare judet sa fie facuta, in intervalul 1 iulie-30 septembrie, o lista cu cate 50 persoane, totalul celor verificati daca si-au declarat corect veniturile urmand sa se ridice la 2.000 de persoane

Listele vor fi redactate de catre compartimentele de verificare fiscala a persoanelor fizice din cadrul administratiilor judetene, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"In intervalul 1 iulie-30 septembrie, vor fi elaborate esantioanele care vor intra in programul de imbunatatire a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari. Compartimentele de verificari fiscale din cele 40 de judete vor trebui sa formeze esantioane de cate 50 de persoane fizice, urmand ca, de la 1 octombrie, sa demareze verificarile pe baza informatiilor detinute sau obtinute de Fisc cu privire la averile detinute si cuantumul impozitelor platite", au aratat sursele.

Actiunea care va incepe in luna iulie nu va viza si municipiul Bucuresti, pentru care au fost deja initiate anterior astfel de verificari, ci reprezinta o extindere la nivel teritorial a controlului.

Practic, aceasta extindere a controlului este initiata dupa finalizarea verificarilor efectuate de Directia de Verificari Fiscale de la centru, pe un prim esantion de 30 de persoane, selectat dintr-un grup largit de 300 de contribuabili‎ persoane fizice care au intrat in Programul de imbunatatire a conformarii fiscale.

Potrivit surselor citate, in urma acestor verificari, Fiscul a identificat, intr-o prima faza, 10 persoane din cele 30 care nu si-au indeplinit obligatiile si care vor fi supuse investigatiilor suplimentare.

"Acum pe baza rezultatelor obtinute la centru si a consolidarii procedurilor de verificare, conducerea Fiscului a decis extinderea programului la nivelul intregii tari", au explicat sursele.

In ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International, Guvernul a inclus un paragraf in care afirma ca este hotarat sa accelereze "progresele inregistrate in cadrul initiativei noastre privind Persoanele Fizice cu Averi Mari", aratand ca Directia de Verificari Fiscale (DVF) va continua etapa initiala a primei aplicari a tehnicilor de control bazate pe metodele indirecte.

Citeste si:
Ce venituri cresc în 2024: pensii, salarii profesori, primari și...
Ce venituri cresc în 2024:...

"DVF va demara etapa a doua prin initierea verificarilor persoanelor fizice, conform grupelor initial stabilite pe baza cerintelor privind veniturile a caror sursa nu este cunoscuta, desemnate in Codul Fiscal, in termen de 60 zile de la stabilirea acestora. Vom continua sa imbunatatim tehnicile noastre de control prin utilizarea metodelor indirecte de demonstrare a veniturilor, prin extinderea definitiei veniturilor a caror sursa nu se cunoaste si prin clarificarea caracterului impozabil al platilor de dividende, care sunt in prezent frecvent mascate ca rambursari neimpozabile de imprumuturi acordate companiilor", se arata in document.

Normele in domeniu stabilesc ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, selectia urmand sa fie efectuata de pe o lista a persoanelor care depasesc "riscul minim" acceptat de administratia fiscala.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.