Business 21 Mai 2014 18:44
Cresterea economica din Grecia, Bulgaria, Romania si Ungaria este incetinita de coruptie, a declarat directorul adjunct al Departamentului European al Fondului Monetar International, Aasim Husain.

Tarile cu cea mai rapida crestere economica din Europa de Est vor fi Polonia si Letonia, care isi revine rapid dupa contractia puternica din timpul crizei economice, a sugerat Husain, potrivit cotidianului macedonean Utrinski vestnik, citat de Novinite, scrie MEDIAFAX.

Cea mai mare provocare pentru regiune, mai ales pentru tarile indatorate precum Croatia si Serbia, este cresterea creditarii pentru economie, precum si finantarea externa, a spus el. Economiile din regiune ar putea, de asemenea, fi afectate de inundatiile semnificative din Serbia si Bosnia-Hertegovina, precum si de impactul crizei din Ucraina si de eventuale sanctiuni impotriva Rusiei.

FMI estimeaza pentru Romania in acest an o crestere de 2,2%, iar pentru anul urmator de 2,5%. In 2013, PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,5%.
Economia Poloniei va consemna o evolutie mai buna decat cea a Romaniei in ambii ani analizati de raportul FMI, cu un avans al PIB de 3,1% anul acesta si 3,3% anul urmator.

Ungaria si Bulgaria vor avea rate mai lente de crestere comparativ cu Romania. Astfel, economia Ungariei ar urma sa incetineasca anul urmator la 1,7%, dupa 2% in acest an, in timp ce cresterea PIB-ului Bulgariei se va accelera de la 1,6% in acest an la 2,5% anul urmator. Economia Greciei ar urma sa inregistreze un avans de 0,6% in acest an si de 2,9% anul urmator, estimeaza institutia financiara internationala.

Potrivit Indicelui de Perceptie a Coruptiei prezentat la inceputul lunii decembrie de Transparency International, Romania se afla pe locul 69 din 177 de state analizate, cu cinci pozitii mai jos fata de anul anterior, obtinand 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait si Italia. Mai mult de doua treimi din cele 177 de tari incluse in Indicele din 2013 au un punctaj sub 50, pe o scala de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.