Peste 90.000 de romani vor pleca in vacante de Paste, majoritatea in tara, si vor cheltui aproape 11 milioane de euro, hotelurile si pensiunile din destinatiile interne marind tarifele fata de anul trecut cu 12-15%.

Astfel, aproape 87.000 de romani vor merge in statiuni din tara de Paste, nivel similar celor de anul trecut. Proprietarii de structuri de cazare din tara asteapta, potrivit FPTR, incasari de peste 28 de milioane de lei in minivacanta de Paste, cu 14% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Din aceste date, corelate cu estimarile federatiei de anul trecut, rezulta ca hotelurile si pensiunile din Romania au marit tarifele cu 12-15% in acest an.

Vicepresedintele FPTR, Dragos Raducan, a afirmat ca hotelierii nu au mai putut tine tarifele constante, asa cum au facut-o in ultimii ani, din cauza scumpirilor din aceasta primavara.

"In ultimii ani, din cauza scaderii puterii de cumparare si, implicit, a reducerii numarului de turisti, proprietarii de structuri de cazare au tinut tarifele constante sau le-au crescut cu 1-2% pe an. Scumpirile din aceasta primavara a obligat hotelierii sa majoreze tarifele, pentru ca nu mai puteau face fata cheltuielilor", a explicat Raducan, pentru MEDIAFAX.

El a spus ca alaturi de cei 28 de milioane de lei cheltuiti pentru cazare, romanii mai aloca alte 21 de milioane de lei pentru transport, masa si alte cheltuieli. In total, cheltuielile ajung la aproape 50 de milioane de lei, respectiv 11 milioane de euro. In topul preferintelor turistilor se afla, ca de obicei, pensiunile, unde sunt asteptati peste 63.000 de turisti.

Datorita capriciilor vremii care permit practicarea sporturilor de iarna in aceasta perioada, statiunile montane vor fi si ele solicitate de romanii care vor sa petreaca Pastele la inaltime si sa schieze. Chiar daca hotelierii au pus la dispozitie 25.000 de locuri, doar 15.000 de turisti vor ajunge la munte de Paste.

In statiunile balneare sunt asteptati aproximativ 10.000 de turisti, iar pe Litoral, desi hotelierii au pregatit 2.000 de locuri pentru Paste, sunt rezervate doar 10% dintre ele. Desi Delta Dunarii nu este o destinatie solicitata pentru petrecerea sarbatorilor pascale, din cele 550 de locuri disponibile, 50% sunt rezervate pana la aceasta data.

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...

"In ultimii ani, cheltuielile se extind in aceasta perioada cu bugetul alocat distractiilor si meselor festive. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii in afara de cazare si mic dejun este de 100 de lei pe zi, astfel ca in aceasta perioada se asteapta incasari suplimentare de peste 21 milioane de lei", se mai arata in comunicatul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Desi agentiile de turism au pus la dispozitia turistilor aproximativ 8.000 de locuri pentru destinatii externe, vremea si numarul mic de zile libere au facut ca doar 50% din ele sa fie vandute. Tarile care atrag cei mai multi romani de Paste sunt Grecia, Bulgaria si Austria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.