Banca ungara OTP Bank se va retrage pana vineri din Crimeea intrucat mai multe reglementari fiananciare introduse de autoritatile de la Moscova sunt contrare legislatiei ucrainene si fac imposibila continuarea activitatii.

OTP este a 13-a mare banca din Ucraina, iar decizia va afecta 8 din cele 140 de sucursale detinute de institutia de credit in tara, precum si circa 20.000 de clienti, a informat banca. Activitatea bancara din Crimeea a devenit imposibila ca urmare a intrarii in vigoare a unor noi reglementari financiare contrare actualei legislatii din Ucraina, se arata intr-un comunicat al OTP.

Moscova a anexat in martie Crimeea, anterior parte a Ucrainei, iar in urma acestei actiuni au intrat in vigoare in regiune legile Rusiei.

"OTP Bank a facut tot ce a putut pentru a continua sa asigure servicii complete pentru clienti in Crimeea pana in ultimul moment. Asigur clientii ca vom continua sa ne indeplinim obligatiile care ne revin prin acorduri si legi", a declarat directorul general al subsidiarei ucrainene JSC OTP Bank, Tamas Hak-Kovacs, transmite MEDIAFAX.

Clientii din Crimeea vor avea acces la serviciile OTP prin intermediul celorlate sucursale ale bancii, din Ucraina, unde operatiunile vor continua.

Alte banci s-au retras de asemenea din Crimeea, dupa preluarea controlului de catre Rusia. Privatbank, cea mai mare banca comerciala din Ucraina, a fost prima institutie de credit care a oprit activitatea in primele zile ale interventiei Rusiei, la sfarsitul lunii februarie, scrie cotidianul ungar Portfolio, citand revista americana Forbes.

Universal Bank, parte a grupului elen Eurobank, a anuntat miercuri ca va opri activitatea de joi si ca va furniza servicii clientilor prin restul retelei de unitati bancare din Ucraina. Alte institutii de credit straine sau ucrainene care isi desfasurau activitatea in Crimeea prin intermediul diviziilor din Ucraina au luat decizii similare.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Grupul ungar OTP este prezent si in Romania. OTP detine pe piata locala OTP Bank Romania, OTP Leasing Romania, OTP Consulting Romania, companie cu activitati de consultanta pentru investitori, autoritati locale si IMM-uri, si OTP Asset Management Romania, societate de administrare a investitiilor, OTP Real Estate Services Romania, OTP Advisors Romania si OTP Factoring Romania.

OTP Bank Romania si-a redus anul trecut cu 25% pierderea fata de anul precedent, de la 5,53 miliarde de forinti la 4,14 miliarde de forinti (13,9 milioane de euro), ca urmare a cresterii profitului operational si a scaderii provizioanelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.