Numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a crescut cu 7% in 2013, la 3,8 milioane, 60% dintre acestea asigurand o viteza de transfer a datelor de peste 30 Mbps, potrivit datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

"Numarul total de conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe a atins, la sfarsitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, in crestere anuala cu 7%. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice (+8% anual), in timp ce numarul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a mentinut constant, la 0,34 milioane", se arata intr-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.

In comparatie cu sfarsitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix in banda larga la 100 locuitori a fost de 18,8%, in crestere cu 1,2 puncte procentuale, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii a crescut cu 3,4 puncte procentuale, pana la 46,2%.

Tendinta de crestere mai accentuata a numarului de conexiuni fixe instalate in mediul rural fata de mediul urban s-a mentinut si pe parcursul anului 2013. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ un milion erau instalate in mediul rural, inregistrand un avans de 13% fata de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate in mediul urban, in crestere anuala cu 5%.

"97% din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implica utilizarea fibrei optice pana la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar pana la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps", se mai spune in comunicat.

In ceea ce priveste infrastructura de acces la utilizatorul final, anul 2013 a fost marcat de cresteri in cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate. Astfel, conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% fata de sfarsitul anului 2012), conexiunile care utilizeaza cablu coaxial au atins valoarea de 540.000 (+18% fata de sfarsitul anului 2012), in timp ce conexiunile care utilizeaza tehnologie xDSL, pe suport de cupru, au depasit valoarea de 1 milion (+4%, fata de sfarsitul anului 2012).

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.