Comisia Europeana a decis sa modifice regulile de subventionare a producatorilor de energie regenerabila, pentru a proteja consumatorii afectati de cresterea preturilor, provocand nemultumirea ecologistilor din cauza reducerii sustinerii pentru producatorii de energie eoliana si solara.

"A venit timpul ca energia regenerabila sa intre pe piata", a declarat comisarul pentru Concurenta, Joaquin Almunia, referindu-se la energia solara si eoliana, scrie MEDIAFAX.

Decizia CE coincide cu adoptarea, marti, de catre guvernul german a unui proiect de lege care prevede reducerea subventiilor destinate producatorilor de energie regenerabila.

Noile reguli permit in acelasi timp exceptarea companiilor mari consumatoare de energie de la contributiile percepute pentru sustinerea energiei regenerabile, de aceasta masura urmand sa beneficieze 65 de sectoare economice. Masurile vor intra in vigoare la 1 iulie 2014.

"Ne-a luat doi ani, dar am ajuns la cel mai bun echilibru posibil", a spus Almunia, recunoscand ca nu toata lumea va fi multumita.
Ecologistii si reprezentantii sectorului energiei regenerabile si-au exprimat dezacordul.

"Politica energetica a Uniunii Europene este condusa de cei care vor continuarea folosirii energiei fosile si nucleare", a declarat eurodeputatul german Rebecca Harms, co-presedinte al Partidului Verzilor in Parlamentul European.

Harms a acuzat guvernul german ca a intervenit pentru a atenua propunerile, astfel incat marii consumatori de energie sa fie scutiti de la contributia de sustinere a energiei regenerabile.

"Almunia a fost obligat luni sa revizuiasca propunerile la presiunea comisarilor conservatori si a lui Barroso, presedintele Comisiei", a declarat eurodeputatul luxemburghez Claude Turmes.

Propunerea a fost sustinuta de 18 comisari, unul a votat impotriva, iar trei s-au abtinut, a explicat Almunia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.