Rusia a crescut marti cu 44% pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, dupa expirarea unui discount acordat la sfarsitul anului trecut, sporind presiunile financiare asupra autoritatilor de la Kiev.

Gazprom a anuntat ca majorarea tarifului respecta contractul si este necesara intrucat Ucraina datoreaza peste 1,7 miliarde de dolari pentru gazele cumparate de la inceputul anului 2013. Guvernul fostului presedinte Victor Ianukovici a negociat anul trecut reducerea pretului gazelor, pe fondul protestelor declansate dupa renuntarea la acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

"Discountul pentru pretul gazelor nu mai poate fi folosit", a afirmat marti directorul general al Gazprom, Alexey Miller, adaugand ca Ucraina nu a reusit sa plateasca gazele primite in 2013 si nu plateste integral nici pentru livrarile curente, transmite MEDIAFAX.

Decizia creste probabilitatea ca Gazprom sa ameninte cu blocarea livrarilor catre Ucraina, care cumpara circa jumatate din necesarul de gaze din Rusia, lucru care s-a mai intamplat de cel putin doua ori din 2006. Decizia Gazprom a avut loc in timp ce Rusia a inceput sa reduca treptat presiunile militare exercitate dupa anexarea Crimeei, retragand o parte din trupele de la granita cu Ucraina.

Autoritatile de la Kiev au convenit saptamana trecuta cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru autoritatile de la Kiev, pana la un total de 27 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani.

Ucraina are o importanta mare pentru securitatea energetica a Europei, intrucat circa 15% din necesarul de gaze al UE tranziteaza teritorul acestei tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.