Rusia a anuntat vineri anularea reducerii pe care o acorda Ucrainei la pretul gazelor naturale in schimbul utilizarii unei baze navale din Crimeea, dupa ce a decis recent sa anuleze alta reducere de pret, relateaza AFP.

Odata cu alipirea Crimeei la Rusia, "notiunea de reducere la pretul gazelor acordata Ucrainei in schimbul (utilizarii) bazei Flotei (ruse) la Marea Neagra nu mai exista", a declarat pentru cotidianul economic Vedomosti Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.

"Ea nu mai poate sa fie utilizata, in prezent, nici de drept si nici de fapt", a adaugat Peskov. "De drept, Flota nu se mai afla in Ucraina, ci pe teritoriul unei regiuni a Rusiei", a mai declarat purtatorul de cuvant pentru Kommersant, transmite MEDIAFAX.

Aceasta reducere - in valoare de 100 de dolari pentru 1.000 de metri de cubi - a fost hotarata de catre fostul presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici si presedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, in aprilie 2010, in cadrul unui acord care prelungea prezenta Flotei ruse la Marea Neagra in Crimeea.

Dupa refuzul autoritatilor ucrainene de a semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana, Moscova a acordat, in decembrie, un imprumut in valoare de 15 miliarde de dolari si o reducere suplimentare de 30% la pretul gazelor naturale. Gazprom a anuntat la 4 martie ca a decis sa anuleze, incepand din aprilie, aceasta reducere acordata in decembrie.

In urma pierderii acestor doua reduceri de preturi, Ucraina, care risca falimentul, urmeaza sa plateasca suma de 480 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, unul dintre cele mai mari preturi din Europa, scriu Vedomosti si Kommersant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.