Romania trebuie, in acest an, sa atraga 2,8 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita dezangajari de sume din partea CE, a afirmat premierul Victor Ponta, care a cerut ministrilor sa se asigure ca nu vor fi sincope in activitatea autoritatilor de management pentru programele operationale.

In ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International, transmisa in aceasta luna, se arata ca sunt necesare "eforturi sustinute" pentru atenuarea riscului de dezangajare in 2015, deoarece fonduri care risca dezangajarea in 2014 se ridica la 2,8 miliarde euro, valoare mai mica decat cheltuielile anticipate pentru acest an, transmite MEDIAFAX.

In sedinta de miercuri a Guvernului, Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sa indice care este suma atrasa de Romania din fonduri europene in 2013 si cat trebuie sa fie atras anul acesta pentru a evita dezangajari de sume.

Potrivit ministrului Teodorovici, cererile de rambursare trimise de Romania anul trecut au fost de 3,5 miliarde euro, iar de la Comisia Europeana au fost rambursate aproximativ 2,88 miliarde euro. Totodata, Romania trebuie sa cheltuiasca eligibil, in 2014, aproximativ 2,8 miliarde euro.

"Deci, macar cat au fost in 2013 trebuie anul acesta, ca sa nu avem dezangajari", a aratat Ponta, adaugand ca, in luna februarie, sumele rambursate Romaniei de la Bruxelles au fost de peste 1,2 miliarde euro.

Ponta a cerut ministrilor care au in subordine autoritatile de management pentru programele operationale sa se asigure ca nu vor exista sincope in activitatea acestora, astfel incat banii europeni alocati Romaniei sa poata fi cheltuiti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.