Comisia Europeana a propus marti Ucrainei reduceri de taxe vamale evaluate la circa 500 de milioane de euro pe an, in cadrul unui vast plan de ajutor anuntat saptamana trecuta, relateaza AFP.

"Am decis o serie de masuri comerciale unilaterale", a anuntat marti presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, precizand ca acestea reprezinta un beneficiu economic de 500 de milioane de euro pe an.

El a reamintit ca CE a prezentat saptamana trecuta un plan de ajutor masiv in favoarea Ucrainei, in valoare de cel putin 11 miliarde de euro, sub forma de imprumuturi, granturi si avantaje comerciale, transmite MEDIAFAX.

Sefii de state si de guverne din UE au decis joia trecuta, in timpul unui summit extraordinar dedicat Ucrainei, sa semneze capitolul politic al Acordului de asociere cu Ucraina inainte de alegerile europene din 25 mai.

Liderii au stabilit totodata ca Ucraina sa beneficieze in avans de reducerea taxelor vamale prevazute in acordul de liber schimb legat de Acordul de asociere, pe care UE spera sa il semneze cu autoritatile de la Kiev spre sfarsitul anului.

Masura unilaterala decisa de Comisie in domeniul taxelor vamale trebuie sa fie aprobata de statele membre si de Parlamentul European.

Barroso spera ca aceste acorduri sa fie obtinute pana in luna iunie, iar masura, cu titlu temporar, sa fie aplicata pana in luna noiembrie a acestui an, inainte de semnarea Acordului de asociere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.