6 Martie 2014 , 18:44 in Business
Costul orar al fortei de munca ajustat in functie de numarul zilelor lucratoare a inregistrat in trimestrul 4 al anului trecut o rata de crestere de 0,07% fata de trimestrul precedent si de 3,19% comparativ cu ultimele trei luni din 2012, a anuntat joi Institutul National de Statistica.

In forma bruta variatia indicatorilor a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (0,07%, respectiv 3,17%).

Fata de trimestrul III 2013, costul orar al fortei de munca in forma ajustata a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in constructii (6,57%), tranzactii imobiliare (4,1%) si intermedieri financiare si asigurari (3,72%).

"Scaderi mai accentuate ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in invatamant (-13,81%) ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar), industria extractiva (-7,33%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,43%)", se arata intr-un comunicat al INS, transmite MEDIAFAX.

In trimestrul IV 2013, cresterea salariilor fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a fost de 0,08%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,05%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 0,07%, respectiv 0,04%.

Trimestrul IV 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata se observa in alte activitati de servicii (9,02%), administratie publica (6,84%) ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice si tranzactii imobiliare (6,49%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in comert (-0,17%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,18%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 3,17%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 3,19%, respectiv 3,17%.Te-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Costul orar al fortei de munca a stagnat in ultimul trimestru din 2013.


Ultima ora din Business pe 9AM