Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 0,25%, nivel la care se afla incepand din luna noiembrie, decizia fiind anticipata de analistii consultati de Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% si, respectiv, 0%", se arata intr-un comunicat al bancii.

Decizia de politica monetara va fi urmata de o conferinta de presa, sustinuta de presedintele BCE, Mario Draghi, precum si de anuntarea de noi estimari privind cresterea economica si inflatia din zona euro, inclusiv pentru 2016, scrie MEDIAFAX.

Draghi a declarat, in februarie, ca banca centrala "are nevoie de mai multe informatii" pentru a analiza "complexitatea situatiei" economiei zonei euro. Seful BCE astepta informatii privind cresterea economica din uniunea monetara, impactul turbulentelor de pe pietele emergente, date referitoare la creditele acordate populatiei, precum si noile prognoze ale BCE.

Chiar daca recuperarea economica ramane fragila, informatiile din ultimele patru saptamani au fost incurajatoare. PIB al zonei euro a crescut cu 0,3% in trimestrul al patrulea, mai puternic decat anticipau analistii. De asemenea, increderea in economie a urcat in februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, iar activitatea din servicii si industria prelucratoare a inregistrat cea mai puternica accelerare incepand din iunie 2011.

Banca Angliei a decis, tot joi, sa mentina la minimul record de 0,5% dobanda de politica monetara, iar valoarea programului de achizitie de obligatiuni prin care introduce lichiditati in piata financiara, la 375 miliarde de lire sterline.

Dobanda de politica monetara a Bancii Angliei se afla la 0,5% din martie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.