Presedintele interimar al ASF, Daniel Daianu, si-a cerut iertare public pentru salariul si primele primite de la ASF, el adaugand ca nu isi poate da demisia din functie, oricat de "onorabil" ar fi acest gest "in conditiile date".

El a facut aceste declaratii la finalul audierii in Comisia pentru buget, finante a Senatului, care ancheteaza situatia ASF. "Pentru mine a fost un moment foarte, foarte dificil si imi cer iertare ca am acceptat aceste prime. (...) Disconfortul a fost teribil pentru mine si, de aceea, am si facut acest gest (returnarea primei – n.r.), care in engleza se spune «redemption» (reparare, compensare - n.r.). Intr-un fel, cer iertare cetatenilor pentru un salariu, pentru castiguri pe care le am, nu printr-o decizie arbitrara, individuala a lui Daianu la ASF, ci printr-o decizie colectiva, care a avut in vedere un act normativ de infiintare a Autoritatii", a spus el, potrivit MEDIAFAX.

Daianu a spus ca a returnat "acele prime" inainte de declaratia presedintelui Comisiei pentru buget, Cosmin Nicula, si inainte de scrisoarea deschisa care i-a fost adresata de Gabriel Liiceanu.

Acesta a sustinut ca o demisie a lui in aceasta situatie ar insemna un "abandon": "Exista si aceasta interpretare, ca Daianu fuge. Daianu nu este de neinlocuit, Daianu poate pleca, Autoritatea trebuie sa functioneze".

"Demisia de onoare. Oricat ar fi de onorabila o demisie in conditiile date, nu pot sa o fac. In momentul in care am mai ramas sapte in Consiliu, in conditiile in care am fost partasi la bine si la rau, la actele decizionale, in conditiile in care exista aceasta aceasta examinare a activitatii ASF, cum as putea, in momentul de fata, pur si simplu sa plec? Am fost incercat de acest sentiment. Am avut framantarile mele, care au antedatat acceptul de a veni la ASF (...). Acum este foarte greu sa iti dai demisia", a mentionat Daniel Daianu.

Citeste si:
Liviu Vasilescu a demisionat din funcția de șef al Poliției Române
Liviu Vasilescu a demisionat...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

El a recunoscut ca salariile din ASF sunt mari, adaugand ca intentia conducerii este de a le diminua, tinand cont "nu numai de o dimensiune emotionala, care este fireasca intr-o societate ravasita de o criza economica, dar care sa tina seama si de date care nu neaparat trebuie sa fie puse in relatie cu criza economica".

Potrivit afirmatiilor sale, Consiliul ASF a stabilit salariile pornind de la un act normativ in care se spunea ca acestea nu trebuie sa depaseasca "nu trebuie sa depaseasca practicile de la BNR", "dar nu se spunea un anume nivel". In acest sens, Daianu a mentionat ca "salariile pot sa fie diminuate fara nicio problema". Presedintele interimar al ASF a aratat, pe de alta parte, ca "lucrurile sunt mai delicate" in privinta unei scaderi "brutale" a salariilor expertilor.

"Daca actul normativ nu ar fi stabilit acel reper, probabil ca salariile ar fi fost altele, probabil substantial inferioare", a opinat presedintele interimar al Autoritatii.

Intrebat cat ar fi dispus sa renunte din salariul sau, el a raspuns: "Am si vorbit cu colegi de-ai mei, dar aceasta este pur si simplu o optiune personala si voi respecta ceea ce spun aici, cu 30 la suta".

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu firma care oferă salariu minim de 70.000 dolari...
Ce s-a întâmplat cu firma...

Acesta a precizat ca salariul sau este de 12.800 de euro. Acesta a spus ca "scandalul" legat de veniturile conducerii ASF este justificat, mentionand, pe de alta parte, ca salariile din ASF, din fostele entitati care au fost comasate, sunt in relatie cu cat se castiga in industria financiara.

Daianu a admis ca aceste castiguri sunt disproportionate fata de cat castiga oamenii, "un eminent profesor, un exceptional doctor".

"Este o lectie amara pentru toata lumea. Este un moment foarte, foarte dificil pentru ASF. Important este ca institutia sa functioneze intr-un climat greu, dificil si totusi trebuie sa se mearga inainte", a conchis prim-vivcepresedintele ASF.

Citeste si:
Prime pentru angajații Porsche: bonusul a fost stabilit la 9.700 de...
Prime pentru angajații...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.