Comisia Europeana (CE) a amendat bursa de energie OPCOM si Transelectrica (TEL) cu 1 milion de euro pentru ca au abuzat de pozitia dominanta pe piata romaneasca a tranzaciilor spot cu energie, incalcand normele europene in materie de concurenta.

"Comisia a constatat ca, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comerciantii de energie electrica din afara Romaniei cu sediul in Uniunea Europeana (UE)", potrivit unui comunicat al CE.

In comunicat se precizeaza ca intre 2008 si 2013, OPCOM a impus ca membrii pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in alte state membre ale Uniunii Europene.

Ancheta CE a inceput in decembrie 2012.

"Comportamentul abuziv al OPCOM a impiedicat comerciantii din UE sa participe pe pietele spot din cadrul bursei de energie electrica din Romania, creand astfel o bariera artificiala la intrare, ceea ce constituie o incalcare a normelor UE in materie de concurenta. Barierele nationale de acest tip nu numai ca impiedica finalizarea unei piete unice a energiei, ci impiedica si dezvoltarea de piete eficiente, lichide", a declarat, in comunicat, Joaquín Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil de politica in materie de concurenta, scrie MEDIAFAX.

Ca urmare a cerintei OPCOM, comerciantii de energie din UE nu puteau intra pe piata angro de energie electrica din Romania decat prin infiintarea unui sediu permanent in Romania, ceea ce presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE in comparatie cu cei din Romania.

Pe langa OPCOM, CE arata ca responsabila pentru aceasta situatie este si Transelectrica, proprietarul bursei de energie.

"Comisia tine raspunzatoare, de asemenea, pentru aceasta incalcare si societatea-mama a OPCOM, si anume Transelectrica. (...) La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a tinut cont de vanzarile relevante realizate de societatea in cauza in Romania, de gravitatea incalcarii si de durata acesteia", se mai spune in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.