Banca centrala ucraineana a anuntat vineri ca a limitat la 15.000 grivne (1.095 de euro) suma maxima care poate sa fie retrasa zilnic la bancile din tara, in contextul in care Ucraina risca falimentul, relateaza AFP.

Moneda ucraineana, grivna, s-a depreciat cu un sfert din valoare de la inceputul anului. Ingrijorarile investitorilor se multiplica pe fondul crizei politice care a antrenat indepartarea lui Viktor Ianukovici de la conducere si al tensiunilor separatiste proruse din Crimeea.

Ucraina risca sa intre in incapacitate de plata, daca nu primeste rapid o "perfuzie" financiara internationala, scrie MEDIAFAX.

Potrivit sefului Guvernului de tranzitie Arseni Iateniuk, datoria publica ucraineana se ridica la suma de 75 de miliarde de dolari, de doua ori mai mare decat in "2010, cand Ianukovici a ajuns la putere".

FMI a primit joi o solicitare oficiala de ajutor din partea Ucrainei si s-a declarat "pregatita sa-i raspunda", a anuntat directoarea generala Christine Lagarde. Ucraina a anuntat anterior ca are nevoie de un ajutor in valoare de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani.

Rusia, care a promis anul trecut un imprumut in valoare de 15 miliarde de dolari, din care a efectuat plati in valoare de trei miliarde de dolari in acest stadiu, a apreciat ca nu are "obligatia legala" sa plateasca restul, in contextul in care Ianukovici a fost inlaturat de la putere.

Secretarul de Stat american John kerry a anuntat ca Statele Unite vor garanta un imprumut in valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina. In plus fata de garantia americana, Kerry a anuntat ca "europenii reflecteaza" la garantarea unui imprumut in valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru tara.

Fosta putere nu a ascuns faptul ca recesiunea, pe care a amorsat-o la sfarsitul lui 2013, a fost principalul motiv care a determinat-o sa renunte, in mod brusc, la sfarsitul lui noiembrie, la un acord de asociere cu Uniunea Europeana, obtinand, in schimb, un plan de salvare din partea Rusiei, in prezent foarte nesigur.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Autoritatile ucrainene au cheltuit miliarde de dolari pentru a sustine moneda pe parcursul anului trecut, in contextul in care tara se afla in recesiune, iar rezervele valutare au atins un nivel periculos de scazut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.