Scrisoarea BNR privind produsele de economii unde deponentii pierd bani a avut ca scop o mai mare transparenta din partea bancilor, astfel incat clientul sa cunoasca exact costurile, afirma directorul Directiei Supraveghere, Nicolae Cinteza, opinand ca majorarea comisioanelor a fost "o pacaleala".

"Unii au majorat comisioanele. La depozitele la trei luni, scazand dobanzile, era foarte clar ca principalul va fi diminuat. Personal, cred ca a fost o chestie de pacaleala din partea bancilor. Din acest motiv am si cerut: domne, vreau transparenta", a spus Cinteza, transmite MEDIAFAX.

Seful supravegherii BNR a aratat ca nu poate cere bancilor sa-si modifice politica comerciala, dar le poate cere sa fie mai transparente si sa-si asume ca nu mai vor sa atraga sume pe termen scurt.

"Bancile inlocuiesc linile de finantare de la bancile-mama cu resurse interne. Dar acolo vorbim de resurse pe termen mai lung. Si atunci, le intereseaza resursele pe teremene mai lungi, nu pe trei luni. Este de inteles, dar sa fie transparenti", a explicat Cinteza.

Banca National a Romaniei a solicitat bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.