Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, identificat de presedintele Traian Basescu ca unul dintre artizanii "electoratei", schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, apara masura, care in opinia sa ar urma sa revigoreze creditarea si sa sustina consumul si cresterea economica.

"In opinia mea relansarea creditarii se poate face, in prezent, pe segmentul populatiei prin refinantare ca instrument de majorare fara consecinte negative a venitului disponibil. Daca in perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinantarea destinata unor cheltuieli, in multe cazuri fara o necesitate stringenta, acum, in perioada de convalescenta de dupa criza, se impune practicarea unei «refinantari de necesitate»", a spus Florin Georgescu, intr-o opinie legata de acest subiect transmisa Ziarului Financiar, scrie MEDIAFAX.

El a aratat ca refinantarea debitorilor bun-platnici, in conditiile lipsei de incredere a mediului bancar fata de noii clienti persoane fizice si juridice, precum si a supraindatorarii acestora din urma, constituie o solutie pentru relansarea creditarii pe baze sanatoase, implicit majorarea venitului disponibil al consumatorilor si dinamizarea cresterii economice.

Retail jobs

Georgescu spune ca "Schema Voinea", in cadrul careia, la solicitarea Ministerului Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei a furnizat unele date si a efectuat o evaluare primara a impactului macroeconomic si asupra stabilitatii sistemului bancar, se afla in faza de proiect la Ministerul Finantelor si ca pe langa aceasta propunere este nevoie de alte masuri de refinantare, astfel ca devine interesanta ideea avansata recent de economistul Eugen Dragnea, intr-un articol din editia online a ZF, potrivit careia statul ar urma sa se implice prin CEC, unde este unic actionar, in procesul de refinantare optionala a debitorilor persoane fizice, pe baza de negocieri.

Saptamana trecuta Basescu a criticat dur masura propusa de Ministerul Finantelor si BNR privind restructurarea creditelor populatiei, considerand-o populista si discriminatorie.

Citeste si:
ESX țintește multiplicarea business-ului de 4 ori, până la 4...
ESX țintește multiplicarea...

Citeste si: Basescu: Florin Georgescu, unul din ARTIZANII electoratei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.