Companiile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au fost trecute de Guvern, prin ordonanta de urgenta, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului, argumentul fiind ca transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia si conexiunilor energetice cu Moldova.

Tot prin ordonanta de urgenta a fost aprobat si transferul Agentiei Domeniilor Statului (ADS) de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului (SGG), au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Transelectrica si Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic si s-au aflat in portofoliul Ministerului Finantelor, condus de PNL. Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD, scrie MEDIAFAX.

Ordonanta de urgenta a fost aprobata in ultima sedinta de guvern, la care Daniel Chitoiu (Finante) si Andrei Gerea (Economie), propusi de PNL spre inlocuire, nu au participat, in locul lor fiind prezenti secretari de stat.

Transelectrica si Transgaz sunt companiile gestioneaza retelele pentru transportul electricitatii, respectiv al gazelor naturale.

In martie anul trecut, cele doua companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor, dupa ce Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea actionariatului celor doua companii a fost anuntata inca din martie 2012, insa la acea data Guvernul nu hotarase care minister sa preia participatiile.

Statul detine 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.