Producatorii farmaceutici din Romania spun ca vor fi nevoiti sa opreasca investitiile pentru acest an si sa renunte la produsele care se dovedesc nerentabile, ca urmare a cresterii cu 30% a taxei clawback calculata pentru trimestrul patru al anului trecut, fata de trimestrul anterior.

"Subfinantarea din sistemul de sanatate a ajuns la un nivel nesustenabil, producatorii de medicamente nu mai pot sustine din singuri, prin plata taxei clawback, deficitul de finantare. Nivelul taxei clawback in trimestrul patru a ajuns la un nivel de 20% din vanzarile producatorilor de medicamente, asta inseamna ca platim, pe langa cota unica de 16%, inca de 20% din cifra de afaceri. Discutam despre o supraimpozitare, undeva la 40%. Vom fi nevoiti sa oprim toate investitiile in anul 2014 pana ce se va gasi o solutie pentru aceasta taxa clawback", a declarat joi presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

El a aratat ca in ultimul trimestru al anului trecut taxa clawback a crescut cu 30% fata de trimestrul anterior, suma pe care producatorii nu si-au bugetat-o.

"Aceasta contributie creste in fiecare an pentru ca bugetul nu a mai fost actualizat din 2012, fiind la nivelul consumului de medicamente din 2011. In fiecare an, producatorii de medicamente acopera integral diferenta dintre bugetul alocat de stat si consumul in functie de nevoia de tratament. Spre exemplu, noi (Terapia Ranbaxy - n.r.) avem 3 milioane de lei in plus la taxa clawback, pe care nu i-am alocat", a aratat Damian, potrivit MEDIAFAX.

In acest caz, fabriciile isi vor opri investitiile, iar unele chiar si-ar putea inchide portile.

"Vor fi fabrici care daca nu vor opri productia, o vor temporiza, replanifica. Oprirea investitiilor inseamna neextinderea capacitatilor de productie si renuntarea la unele produse care se dovedesc nerentabile, inseamna necrearea de locuri noi de munca si deficit la bugetul de stat. Sunt deja la nivelul producatorilor locali analize interne daca anumite produse vor mai fi rentabile si atunci unele dintre ele vor disparea. Sigur, exista alternative la acestea pe piata, dar sunt mai scumpe si asta inseamna o crestere a costului cu medicamentatia", a explicat seful APMGR.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Potrivit acestuia, in ultimii 3-4 ani au disparut de pe piata circa 1.000 de tipuri de medicamente din toate arile terapeutice, atat din cauza clawback, dar si a meodologiei de calcul.

"Toate medicamentele sunt vulnerabilizate, dar in prima etapa vor disparea cele ieftine, cu pretul sub 25-30 lei", a precizat Damian.

Seful APMGR mai spune ca, in prezent, sunt 120 de procese pe rol ale companiilor farmaceutice privind taxa clawback, castigate in prima instanta, iar daca acestea vor fi castigate definitiv, CNAS va trebui sa returneze diferentele, iar efortul bugetar va fi urias.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.