Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso si René Magritte au fost aprig disputate, marti seara, la Londra, la o licitatie organizata de Christie's, la care au fost doborate mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totala obtinuta intr-o singura seara (212,7 milioane euro) de o casa de licitatii.

Potrivit AFP, tabloul "Nature morte à la nappe à carreaux", realizat in 1915 de artistul cubist spaniol Juan Gris, estimat intre 12 milioane lire sterline si 18 milioane lire sterline, a fost vandut cu 34,8 milioane de lire sterline (41,8 milioane euro), stabilind un nou record mondial de pret pentru o opera a acestui artist vanduta la licitatie.

Alte trei recorduri au fost stabilite pentru opere realizate de Le Corbussier, Carlo Carra si Dorothea Tanning.

Pictura "Femme au costume turc dans son fauteuil", de Pablo Puicasso, care a reprezentat-o pe panza, in 1955, pe viitoarea sa sotie, Jacqueline Roque, sub forma unei femei dintr-un harem turcesc, a fost achizitionata cu 16,88 milioane de lire sterline (20,29 milioane euro). In total, 65 dintre cele 76 de opere puse in vanzare si-au gasit cumparator, iar 35 dintre ele au fost vandute cu peste 1 milion de lire sterline, scrie MEDIAFAX.

"Suntem incantati de aceste rezultate, care reprezinta cea mai mare suma obtinuta la o licitatie organizata la Londra, la toate categoriile", a declarat, miercuri, Jay Vincze, directorul al casei Christie's.

"Piata a reactionat atat de bine, pentru ca aceste opere, detinute de colectionari privati, nu au fost vazute niciodata pe piata si au fost fie cumparate de acestia direct de la artisti, fie oferite direct de catre artisti", a explicat Olivier Camu, director adjunct al departamentului de Arta impresionista si moderna al casei Christie's.

Printre celelalte opere prezente la aceasta licitatie istorica, "Les chasseurs au bord de la nuit", realizata in 1928 de René Magritte, s-a vandut cu 6,58 milioane de lire sterline (7,9 milioane euro), iar pictura "Les cylindres colorés", realizata in 1918 de Fernand Léger, a fost cumparata cu 12,07 milioane de lire sterline (14,5 milioane euro), depasind de doua ori estimarile organizatorilor.

Citeste si:
9 trucuri de design interior pe care expertii nu le-ar impartasi...
9 trucuri de design interior...

Bronzul "Trois hommes qui marchent I", creat in 1951 de artistul elvetian Alberto Giacometti, a fost achizitionat cu 9,04 milioane de lire sterline (10,86 milioane euro), iar lucrarea "Composition No. II with Blue and Yellow", realizata in 1930 de Piet Mondrian, a fost vanduta cu 12,4 milioane lire sterline (14,9 milioane euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.