BCR, cea mai mare banca din Romania, a incheiat anul trecut cu un profit in jur 360-370 de milioane lei, cu 200 de milioane lei sub castigul din primele noua luni, din cauza unor provizioane suplimentare si vanzarea unor credite neperformante, au declarat surse din actionariat.

"Fara efectul pozitiv din eliberarea unui provizion fiscal, banca ar fi facut un profit operational modest si la septembrie. In ultimul trimestru au mai fost constituite provizioane pentru anumite credite restructurate si s-au marcat pierderi pe vanzarea unor credite neperformante", au precizat sursele citate, pentru MEDIAFAX.

Dupa primele noua luni de anul trecut, BCR a raportat un profit net de 563 milioane lei, in cea mai mare parte ca rezultat al unui impact fiscal pozitiv, profitul brut fiind de numai 17 milioane lei.

Actionarii BCR au aprobat joi bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2014, care prevede un profit net de 647 milioane lei, pe fondul unui usor avans al creditarii, de la 47,6 miliarde lei (septembrie 2013) la 48,16 miliarde lei, corespunzator unei rate de 8,1% a rentabilitatii capitalurilor proprii, care vor creste cu 600 milioane lei, la peste 8 miliarde lei.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat in AGA, BCR va constitui in acest an provizioane aferente creditelor si avansurilor de 1,23 miliarde lei, sub nivelul de la septembrie 2013 (1,54 miliarde lei) si la aproape o treime fata de 2012 (3,27 miliarde lei).

Banca anticipeaza ca va atrage de la clienti depozite cu 2 miliarde de lei mai mult decat contabiliza in septembrie anul trecut, astfel ca soldul de la finele anului este prognozat la 38 miliarde lei. Cresterea se va reflecta fidel in bilantul bancii, activele la final de an fiind estimate la 67,56 mililarde lei, comparativ cu 65,5 miliarde lei in septembrie 2013.

La nivelul Grupului BCR se prognozeaza un profit net mai scazut, de 515 milioane lei, in conditiile in care provizioanele estimate (1,64 miliarde lei) sunt mai mari cu 400 de milioane lei comparativ cu nivelul anticipat doar la nivelul bancii.

Citeste si:
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
BCR a luat atitudine în urma...

Profitul brut la nivel de banca se va situa la circa 771 milioane lei, in timp ce la nivelul grupului se va cifra la 666 milioane lei.

Cea mai mare pierdere de la nivelul subsidiarelor este anticipata la Suport Colect, cu un minus bugetat de 330 milioane lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.