Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,5% a economiei Romaniei, similara cu cea estimata pentru 2013, indicatorul urmand sa accelereze usor anul viitor, la 2,7%, potrivit Prognozei Economice Globale a institutiei financiare internationale.

Banca Mondiala a imbunatatit astfel estimarile pentru 2013 si 2014 in cazul Romaniei fata de editia de anul trecut a raportului, dar a redus cresterea economica previzionata pentru anul viitor.

Astfel, BM anticipa anul trecut pentru Romania o crestere economica de 1,6% in 2013, 2,2% in 2014, respectiv 3% in 2015.

Potrivit MEDIAFAX, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat marti ca anul trecut cresterea economica a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea.

Economia a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna.

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.

Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, fata de o prognoza initiala mai precauta, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul si institutiile financiare internationale anticipeaza o crestere de 2,1-2,2% a PIB.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri.
Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.