China a anuntat ca a devenit anul trecut cel mai mare importator si exportator de bunuri la nivel mondial, depasind pentru prima data SUA, cu schimburi comerciale de peste 4.000 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Importurile au crescut in decembrie cu 8,3%, cea mai puternica ascensiune din ultimele cinci luni, indicând ca cererea interna va sprijini cresterea economica.

Totodata, exporturile au urcat cu 4,3% in ultima luna a anului, cifra care ar putea fi insa distorsionata de fenomenul facturilor false, utilizate pentru a evita controlul strict asupra circulatiei capitalului si pentru a profita de pe urma aprecierii monedei nationale.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 25,6 miliarde de dolari in decembrie si de 259,75 miliarde de dolari pe ansamblul anului trecut, cel mai ridicat nivel din 2008.

Astfel, guvernul chinez a revendicat vineri titlul de cel mai mare importator si exportator de marfuri la nivel mondial, depasind pentru prima data SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.