Decizia Standard & Poor's de a retrograda cu o treapta ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la nivelul de top "AAA" la "AA+", este gresita, intrucat statele membre sunt angajate prin tratate sa pastreze un buget comunitar echilibrat, potrivit Comisiei Europene.

S&P a retrogradat vineri pentru prima data calificativul atribuit UE, invocand tensiunile in crestere in negocierile asupra bugetului. Revizuirea negativa vine dupa decizii similare in cazul mai multor state membre in ultimele luni.

"Comisia nu este de acord cu S&P ca obligatiile statelor membre pot fi puse sub semnul intrebarii intr-o eventuala situatie dificila. Toate statele membre au transmis contributiile la buget in totalitate si la timp, inclusiv in perioada crizei financiare", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, transmite MEDIAFAX.

Bugetul comunitar, potrivit tratatelor aflate la baza Uniunii, nu poate inregistra deficit, iar UE nu are datorii, a spus Rehn.

Ratingul de credit pe termen scurt al UE a fost meninut la "A-1+". Perspectiva calificativului pe termen lung este stabila.

S&P a coborat in ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franta, Italia si Spania, in urma crizei datoriilor de stat.

Citeste si: Uniunea Europeana pierde ratingul de top de la S&P


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.