Anul viitor graul s-ar putea scumpi cu pana la 15%, intrucat, din punct de vedere statistic, este putin probabila repetarea anului agricol foarte bun, atat in Romania cat si la nivel global, potrivit unei analize X-Trade Brokers.

in prezent, pretul graului este semnificativ mai redus decat in aceeasi perioada a anului trecut, atat datorita conditiilor favorabile productiei interne de anul acesta, cat si scaderii semnificative a pretului la nivel international.

Recent, datele statistice au indicat o scadere a pretului painii cu circa 10 procente, fata de incepul de an. Cum de la jumatatea anului Guvernul a scazut TVA de la 24% la 9% pentru panificatie, scaderea a fost pusa pe seama masurii guvernamentale.

Pretul a devenit insa prea mic pentru producatori, atrag atentia analistii X-Trade Brokers. Franta a preferat sa isi mareasca stocurile interne decat sa exporte la preturile curente, iar exemplul ei ar putea fi luat si de alte tari exportatoare. Graul a avansat temporar in a doua jumatate a lunii noiembrie, pe seama previziunilor ca vremea rece din SUA va afecta recolta de iarna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.