Exporturile Germaniei au urcat la un nou nivel record in octombrie, de 99,1 miliarde de euro, insa excedentul comercial al tarii a scazut, dupa ce importurile s-au accelerat, a anuntat, luni, biroul federal de statistica de la Berlin, citat de Der Spiegel.

Cresterea exporturilor din octombrie, comparativ cu aceeasi luna din 2012, s-a situat la 0,6%.

Germania a fost criticata la nivel international in ultimele luni din cauza excedentului comercial. Trezoreria Statelor Unite a afirmat, la finele lunii octombrie, ca politicile economice ale Germaniei, de a incuraja exporturile si mai putin consumul intern, afecteaza recupererea atat in Europa, cat si la nivel global.

"O reluare a criticilor internationale in privinta surplusului comercial masiv este, insa, putin probabila intrucat importurile au crescut mai rapid decat exporturile, cu 2,9%", scrie Der Spiegel, potrivit MEDIAFAX.

Excedentul comercial al tarii s-a redus la 17,9 miliarde de euro in octombrie, dupa ce in septembrie s-a situat la nivelul record de 20,4 miliarde de euro.

Avansul livrarilor la extern se datoreaza in principal cererii puternice din tari UE din afara zonei euro, precum Polonia, noteaza Der Spiegel.

In pofida recordului din octombrie, exporturile cumulate pentru primele 10 luni ale anului se afla in scadere cu 0,7% fata de perioada similara a anului trecut, la 917 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.