Rata creditelor neperformante a crescut in octombrie cu 0,1 puncte procentuale fata de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care nu se arata ingrijorat de acest ritm si considera ca va continua la fel si anul viitor.

"Neperformanta in sistem a explodat, la septembrie era de 21,6%. Cresterea la nivelul lunii octombrie este foarte mica, de 0,1 puncte, neperformanta a fost de 21,7%. Cred ca va continua sa creasca si anul viitor intr-un ritm ca cel inregistrat in octombrie anul acesta", a afirmat Cinteza la un forum bancar, transmite MEDIAFAX.

El a mentionat ca, personal, nu este atat de speriat de nivelul neperformantelor intrucat in analiza acestora banca centrala a luat in calcul si alt indicator, respectiv cat din pierdere a fost asumata de catre banci, adica 64%.

"In conditiile in care bancile au acceptat sa provizioneze 64% din neperformante, diferenta de 36% are in spate un colateral care va aduce ceva recuperare din nenorocire, dar nu integral. Un al treilea indicator, solvabilitatea, arata ca bancile pot suporta si diferenta pe care bancile nu o realizeaza din provizioanele deja existente si recuperarea colaterala. Problema se pune cat va mai creste aceasta neperformanta?", a precizat Cinteza.

El a explicat ca banca centrala a efectuat recent verificari in sistemul bancar intrucat existau suspiciuni ca bancile rambursau prea repede resursele atrase de la bancile-mama, suspiciuni care s-au adeverit.

"In septembrie aveam o scadere a surselor de cinci miliarde (de euro - n.r.), din care patru miliarde erau din cresterea sursei interne si un miliard era trecerea de la RAS la IFRS", a spus directorul BNR.

Cinteza a aratat ca va mai exista un soc in lunile noiembrie si decembrie, dat de verificarile bancii centrale, care doreste ca 1 ianuarie 2014 "sa gaseasca bancile cat mai aproape de starea reala".

"Per total, cred ca 2014 va fi cel mai rau an din tot ce a fost pana acum", a concluzionat Cinteza, dupa ce reglementarile se vor inaspri, iar bancile vor fi supuse unor teste de stres si unei analize a activelor.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.