Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, in luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu Romania, dupa ce o misiune a institutiei financiare se va afla in luna ianuarie la Bucuresti, intrucat nu poate analiza scrisoarea de intentie si memorandumul fara semnatura presedintelui tarii.

Misiunea FMI vine la Bucuresti pentru a doua revizuire a acordului si o analiza a situatiei create prin refuzul presedintelui Traian Basescu de semna memorandumul cu FMI, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

Fara o decizie la nivel politic, acciza la carburanti va creste de la 1 ianuarie, indiferent de pozitia presedintelui, pentru ca ordonanta prin care taxa a fost majorata este in vigoare.

Discutarea in board-ul FMI a scrisorii de intentie si a memorandumului de politici economice incheiate cu autoritatile romane, programata pentru luna decembrie, a fost amanata intrucat documentele trebuie sa contina si semnatura presedintelui tarii.

Consiliul Director al FMI a aprobat la finele lunii septembrie un nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Board-ul FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale precedentului acord. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Citeste si: Economia Romaniei, ARUNCATA IN AER! Ponta: Nu mai avem acord cu FMI si CE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.