Bugetul alocat de stat pentru Agricultura, aprobat de Guvern, va creste anul viitor cu aproape 7% fata de cel din 2013, de la 5,5 miliarde lei la 5,88 miliarde lei, si se afla in dezbaterea comisiilor parlamentare, potrivit ministrului de resort, Daniel Constantin.

"Este un buget care reflecta in mare parte formele de sprijin pe care le vom acorda anul viitor. Principala majorare de care beneficiaza bugetul este la capitolul cofinantare, pentru ca speram sa avem doua programe de dezvoltare rurala si avem nevoie de sume pentru cofinantarea masurilor", a declarat joi Constantin, intr-o conferinta de presa, potrivit MEDIAFAX.

La capitolul ajutoare de stat, suma este de 2,365 miliarde de lei.

"Maine incep audierile in comisiile de specialitate din Parlament. Actiunile noi pe care le vom sprijini se refera la ajutorul de minimis pentru tancurile de racire de lapte, platile nationale complementare", a mai spus ministrul.

Anul viitor va fi mentinut ajutorul pentru subventia pretului pentru motorina utilizata in agricultura.

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii pentru anul 2014 este de 19,4 miliarde de lei, reprezentand 2,94% din Produsul Intern Brut, din care de la bugetul de stat 5,88 miliarde lei.

Bugetul de stat se imparte, la randul lui, in cheltuieli cu salariile angajatilor (350 milioane de lei), cheltuieli pe bunuri si servicii necesare intretinerii si functionarii ministerului Agriculturii si institutiilor subordonate (116 milioane de lei) si cheltuieli de capital (42 milioane de lei). Ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli vor insuma 2,3 miliarde de lei, iar subventiile vor depasi 1,5 miliarde de lei.

Contributia nerambursabila a Uniunii Europene pentru finantarea programelor PNDR si POP (rulajul sumelor estimate a se acorda de UE) este de 7,2 miliarde de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.