Guvernul a decis sa elimine, la presiunile Uniunii Europene, restrictiile privind suprafata maxima cfe poate fi cumparata de persoanele nerezidente, scrie capital.ro.

Guvernul a aprobat forma finala a proiectului de „Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii–cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare”.

Conform vechiului proiect, se impunea limite de 100 de hectare pentru achizitie si o experienta de minim cinci ani in domeniu. Acest proiect nu a fost agreat de oficialii UE care voiau o libertate mai mare pentru strain, deci s-au inlaturat restrictiile.

Ca urmare, daca Parlamentul va adopta proiectul de lege in aceasta forma, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, persoanele fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), precum si apatrizii cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la ASEE, vor putea cumpara oricat teren agricol doresc.

Singura restrictie, atat pentru romani cat si pentru straini, ramane respectarea dreptului de preemptiune.

Terenurile agricole dobandite prin vanzare-cumparare trebuie sa fie utilizate potrivit categoriei de folosinta inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara.

Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de 100.000 de lei/ha, iar daca acest lucru se intampla doi ani consecutiv, amenda este de cinci ori mai mare, adica, de 500.000 de lei/ha


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.