Romania a semnat un protocol cu autoritatile chineze in urma caruia va exporta in urmatorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Baltata romaneasca in China, care le vor aduce fermierilor romani venituri mai mari de o jumatate de miliard de euro.

"Romania va exporta vaci in China", a declarat sambata ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la targul international de agricultura Indagra de la Bucuresti.

Protocolul a fost semnat de in luna septembrie de reprezentanti ai statului chinez si ministerul roman al Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Autoritatea Nationala de Reproductie in Zootehnie si Asociatia Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" din Brasov.

"Este o sansa extraordinara pentru fermierii romani. Cererea din China este foarte mare, iar in perioada de 7-10 ani pentru care este valabil protocolul, noi trebuie sa exportam peste 500.000 de vaci. Se vor trimite animale de un an, vitele in dezvoltare, al caror pret de export este aproximativ 1.000 de euro", a declarat pentru MEDIAFAX Zoltan Haller, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci "Baltata Romaneasca" din Brasov.

Retail jobs

Primul lot de animale, de 4-5.000 de vaci, va fi exportat in luna ianuarie a anului viitor.

Haller spune ca Romania este prima tara europeana care exporta vaci in China si a patra din lume, dupa Australia, Noua Zeelanda si Uruguay.

Ambasada Romaniei din China a facut demersurile pentru ca autoritatile sanitar-veterinare chineze sa ajunga in Romania si sa verifice originea animalelor.

Potrivit lui Zoltan Haller, in Romania sunt peste 600.000 de vaci din rasa Baltata romaneasca (vaci in lactatie) si inca pe atat masculi si tineret.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.