O tara din Orientul Mijlociu o ia in fata statelor dezvoltate din restul lumii si a facut primii pasi pentru a renunta la averea sub forma de bancnote si monede.

Guvernul din Israel a autorizat o comisie care va avea rolul de a examina caile de a elimina banii cash din economia israeliana, scrie capital.ro.

Practic, la finalul lunii trecute, Israelul a facut primul pas pentru a deveni prima societate din lume a carei economie sa functioneze fara bani cash.

Exista specialisti care spun ca in cazul in care guvernul israelian va reusi acest lucru, economia Israelului va avea de suferit. Asta pentru ca oamenii vor incerca sa faca tranzactii cu bani cash in alte monede.

Suedia este o alta tara pentru care viitorul fara bani gheata este o posibilitate reala. Doar 20% din tranzactiile comerciale mai folosesc bani cash in aceasta tara, iar in ultimii doi ani 645 de bancomate au trebuit desfiintate, conform icenews.is.

Chiar si asa, specialistii estimeaza ca abia in 2030 putem vorbi despre o economie suedeza complet lipsita de bancnote si asta doar daca guvernul va interveni pentru a elimina de tot banii gheata.

La nivel global, doar 34% din valoarea tranzactiilor deriva din cheltuielile cu bani cash. Pe de alta parte, 85% din toate tranzactiile raman in aceasta arena, potrivit QZ.

In alte cuvinte, pentru cheltuielile mari, consumatorii prefera sa apeleze la tranzactiile eletronice. Cumparaturile de zi de zi, adica cele mai frecvente, se desfasoara insa dupa metoda traditionala: cu banii din portofel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.