Business27 Septembrie 2013

Lectura de un minut

Fermierii care detin terenuri de 5-30 hectare ar putea beneficia de sprijin de la stat sub forma unor plati redistributive, primele calcule ale Ministerului Agriculturii aratand ca suma pe care o va primi un fermier ajunge la 175 euro/ha, potrivit ministrului de resort, Daniel Constantin.

"Plata redistributiva este un concept nou care va fi introdus si care pune accent pe ajutorarea fermierilor care au pana in 30 de hectare de teren. Un pachet care ramane la latitudinea statului membru, alocarea financiara anuala care sa mearga la plata redistributiva. Romania a ales -si cred ca asta este varianta finala- ca 7,5% din alocarea financiara anuala (de exemplu in 2015 va fi de 1,6 miliarde de euro) sa mearga spre plata redistributiva", a afirmat Constantin, citat de MEDIAFAX.

Pentru suprafetele care depasesc 30 ha sprijinul va fi de 150 de euro.

"Plata redistributiva, pe simularea pe care am facut-o, arata ca punand in calcul si ajutoarele nationale de tranzitie si sigur daca un fermier indeplineste si conditiile de inverzire poate primi in anul 2015 175 de euro pentru 30 de hectare si 150 de euro pentru restul hectarelor", a spus Constantin.

Discutiile vizeaza acordarea acestor plati redistributive pentru cei care au intre 5 si 30 de hectare, nu si pentru cei care intre 1 si 5 hectare, intrucat ministerul vrea sa stimuleze asocierea fermierilor, cu scopul cresterii competitivitatii agriculturii.

Citeste si:
Fonduri europene pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala
Fonduri europene pentru...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.