Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), sustine ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013

"Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului", se arata intr-un comunicat transmis de consortiu, potrivit MEDIAFAX.

Consortiul considera "injuste" comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor.

Basescu: Gazoductul Iasi-Ungheni nu va fi gata in decembrie. Aici nu avem voie sa mintim

Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.

ANRM a transmis, vineri, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.

Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.

"In perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri", se arata in comunicatul ANRM.

Basescu: Imi pare rau ca Ponta si Leanca au fost la un spectacol public la Ungheni

Cele trei firme arata ca "o mica parte a materialului tubular" a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.

Citeste si:
Eficiența în industria construcțiilor cu ajutorul utilajelor...
Eficiența în industria...

"In prezent, in Portul Constanta sunt 6.000 metri de teava izolata, care, dupa operatiunile vamale, incepand cu 23 septembrie urmeaza sa fie transportate pe cale rutiera spre santierele din zona Iasi. Tot pe cale rutiera, in perioada 25-28 septembrie, vor sosi in santier inca 6.500 metri de teava izolata", precizeaza ANRM in comunicat.

Administratorul Habau PPS Pipeline Systems, Karl Leidenfrost, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca cei aproape 6.000 de metri de conducta au ajuns vineri in Portul Constanta, din Turcia, ca au fost amenajate doua organizari de santier in partea romana si ca dupa transportarea conductei pe amplasament vor incepe lucrarile.

"Noi am inceput cu organizarea de santier, am facut cu Transgaz predarea de amplasament, pe tot traseul am pus pichete unde vine conducta. Pe cei 32 de kilometri cat sunt partea romana, s-au facut organizari de santier in doua zone. (…) Acum asteptam cea mai mare parte de conduca. Astazi, prima parte, de aproape 6.000 de metri de conducta, a venit din Turcia in Portul Constanta. Dupa procedura vamala, cel mai tarziu luni va incepe transportul conductei la santier", a spus Karl Leidenfrost.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

El a explicat ca fiecare dintre cei trei parteneri care compun asocierea de firme ce realizeaza acest proiect pe partea romana, respectiv Habau PPS Pipeline Systems SRL, IPM Partners Ploiesti si Inspet Ploiesti, va realiza cate un tronson de 10,7 kilometri din conducta.

In schimb, pe partea moldoveneasca, unde conducta va avea o lungime de putin peste zece kilometri, liderul de asociere Habau PPS Pipeline Systems realizeaza, conform contractului incheiat cu autoritatile din Republica Moldova, 50 la suta din conducta, ceilalti doi parteneri urmand a construi cate 25 la suta din conducta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.