Pretul benzinei ar putea creste in Romania, ca efect secundar al conflictului din Siria, avertizeaza analistii.

Cresterea puternica a preturilor petrolului in ultimele doua zile, declansata de o posibila interventie militara in Siria a unei coalitii conduse de SUA, ar putea conduce la majorarea preturilor carburantilor in Romania, probabil cu 2,5%, la aproximativ 6,15 lei/litru.

"Un alt efect al incertitudinlor recente din Orientul Mijlociu a fost o crestere de aproape 5% a pretului petrolului in cursul ultimelor doua zile, care prezinta riscuri si pentru pretul benzinei in Romania. Conform estimarilor noastre, variatiile pretului global al petrolului se transfera in proportie de aproximativ 50% in preturile benzinei la pompa, astfel ca ajustarea automata in urma evolutiilor recente s-ar traduce printr-o crestere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/litru la aproximativ 6,15 lei/litru", se arata intr-o analiza a ING Bank.

Avand in vedere ponderea de aproximativ 8% a carburantilor in cosul de consum, presiunile de pe piata energiei ar putea influenta semnificativ inflatia, noteaza analistii bancii.

Citeste si:
O interventie militara occidentala in Siria este o problema de zile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.