Romania construieste autostrazi de 3 ori mai scump decat Bulgaria, conform unui raport al Consiliului Concurentei.

In Romania, pretul mediu/km de autostrada construit in zona de ses este de 6,9 milioane euro/km, de aproape 3 ori mai mare fata de valoarea estimata pentru Bulgaria (2,4 milioane de euro/km) in aceeasi zona de relief.

Aceste date sunt cuprinse intr-un raport al Consiliului Concurentei, obtinut de HotNews.ro, care constata patru practici anticoncurentiale care conduc la scumpirea constructiilor de drumuri in Romania:

1. Asocierile intre constructori la licitatii si executarea lucrarilor. Aceste practici sunt frecvente si reprezinta o caracteristica a acestei piete. "Desi legale conform legislatiei privind achizitiile publice, din prisma concurentei, pot conduce la disfunctionalitati ale pietei", arata Consiliul Concurentei.

2. Incheierea de acte aditionale la contractul initial. In urma acestei practici castigatorul licitatiei realizeaza lucrarea la o valoare care o depaseste pe cea a ofertelor depuse de concurenti.

3. Incheierea de acorduri pe termen lung. "Desi permise de legislatia privind achizitiile publice, incheierea de acorduri pe termen lung poate avea ca efect blocarea pietei, avand in vedere faptul ca acestea se incheie pe perioade mari, respectiv de pana la 4 ani", sustine Consiliul Concurentei.

4. Derularea concomitenta a mai multor contracte de lucrari de constructii de drumuri, fara a dispune in mod real de resursele necesare.

Raportul mai arata ca pretul de constructie este influentat decisiv de preturile materialelor de constructii, pe unele segmente inregistrandu-se situatii de oligopol, unde un numar mic de producatori controleaza piata (otelul beton, lianti hidraulici rutieri, filerului).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.