BNR va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispozitie, ca dobanzile la creditele in lei sa ajunga cat mai aproape de cele la imprumuturile in valuta, astfel incat clientii sa prefere finantarea in lei, fara riscul cursului valutar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara, prin asigurarea lichiditatii pe piata, prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta", a afirmat miercuri Isarescu, intr-o conferinta de presa, citat de MEDIAFAX.

El a aratat ca imprumuturile imobiliare in lei, desi presupun rate cu 30% mai mari decat cele in valuta, sunt mai avantajoase pentru client intrucat imprumutul in valuta are, pe langa costul vizibil, si unul invizibil, dat de fluctuatia cursului valutar.

In continuare, Isarescu a fost intrebat cine ar fi interesat sa cumpere un credit cu 30% mai scump in moneda locala, raspunzand ca acel procent este "o pacaleala" care a condus la problema clauzelor abuzive.

"Daca dvs. o sa le explicati (populatiei - n.r.) ca 30% este o pacaleala care a dus la aceste clause abuzive si veti fi formatori de opinie, atunci o sa se duca la creditul in lei, mai ales ca el se va ieftini. Creditul in lei este inca relativ scump, dar se va ieftini. (...) Hai sa facem un efort comun si sa le spunem doua lucruri: creditul in lei se va ieftini, iar cel in valuta are o componenta imponderabila, extrem de periculoasa, care s-a manifestat in ultimii cinci ani, a ars buzunarele a cateva zeci de mii, chiar sute de mii de oameni - cam atatia sunt cei care vorbesc de clauze abuzive - si sa nu se mai repete povestea asta", a indemnat Isarescu jurnalistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.