Autovehiculele dobandite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxa auto, autoritatile descoperind ca sunt masini second-hand cumparate din statele UE in coproprietate, dar cumparatorii fac partajul la notariat asupra masinii inainte de inmatriculare.

In prezent, autovehiculele dobandite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, exceptie care va fi insa eliminata de Guvern prin ordonanta.

"S-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor, se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat", explica Guvernul in document, transmite MEDIAFAX.

Executivul mai arata ca acelasi mecanism de eludare poate fi folosit si in cazul autovehiculelor noi, achizitionate in regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notariala a autovehiculului anterior inmatricularii.

Piata autovehiculelor noi a scasut in primul semestru cu 18,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 34.978 de autoturisme si vehicule comerciale vandute, cu un ritm mai accelerat la autoturisme, de 19,4%, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.
In acelasi timp, importurile de autoturisme second-hand au fost de aproximativ 102.000 unitati, iar cele de vehicule comerciale rulate de 21.500 de unitati, ceea ce reprezinta o crestere de 38%, respectiv 6% fata de perioada similara din 2012.

Din aceste cifre rezulta ca la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vandut in Romania au fost aduse alte 4,1 second-hand.

Citeste si:
Despre industria producatore de mașini
Despre industria producatore...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.