UBS, cea mai mare banca elvetiana, a acceptat plata a 885milioane de dolari catre agentiile americane de finantare a achizitiilor de locuinte Fannie Mae si Freddie Mac, pentru inchiderea unui litigiu in care este acuzata ca a evaluat incorect titluri garantate prin ipoteci, inainte de 2008.

Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor a sustinut ca UBS a supraevaluat calitatea imprumuturilor care au stat la baza instrumentelor financiare vandute catre Fannie Mae si Freddie Mac. Cele doua agentii au fost luate sub administrarea statului federal american din 2008, din cauza pierderilor legate de creditele ipotecrare subprime, care le-au adus in pragul falimentului, transmite Bloomberg.

Potrivit MEDIAFAX, UBS a anuntat la inceputul acestei saptamani sa a ajuns la un acord de principiu cu autoritatile americane pentru inchiderea litigiului.

FHFA a dat in judecata UBS in 2011, pentru titluri garantate prin credite ipotecare pentru locuinte in valoare de 4,5 miliarde de dolari si alte titluri de 1,8 miliarde de dolari vandute de o terta parte catre Fannie Mae si Freddie Mac. Potrivit agentiei, aceste obligatiuni au generat pierderi de minim 1,2 miliarde de dolari, plus dobanzile.

Alte 15 banci sunt implicate in astfel de procese.

UBS este a treia institutie financiara care a incheiat un acord cu FHFA. Citigroup si General Electric au platit sume nedezvaluite public pentru inchiderea litigiilor.

Banca elvetiana a anuntat saptamana trecuta ca a constituit provizioane de 865 milioane de franci pentru litigiul din SUA si pentru un acord fiscal dintre Elvetia si Marea Britanie.

Profitul UBS a crescut la circa 690 milioane de franci in trimestrul al doilea, de la 524 milioane de franci in urma cu un an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.