ANRM va derula, in perioada iulie-noiembrie, o campanie de informare cu privire la gazele de sist si a lansat site-ul infogazedesist.eu, unde a anuntat ca Romania are rezerve recuperabile de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasandu-se pe locul al treilea in Europa.

Campania se va desfasura in principal in zonele in care sunt concesionate perimetre cu potential de resurse neconventionale, respectiv Barlad (judetul Vaslui) si Dobrogea, scrie MEDIAFAX.

Romania se situeaza pe locul al treilea in Europa dupa rezervele recuperabile de haze de sist, dupa Polonia si Franta.

Aceasta cantitate ar putea sa acopere consumul national de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei EIA.

Plumb, despre explorarea gazelor de sist: Nu exista niciun risc pentru cetateni

Polonia ar avea rezerve de gaze de sist de 4.190 miliarde de metri cubi, iar Franta de 3.879 miliarde de metri cubi. Alte state cu astfel de resurse sunt Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda (736), Marea Britanie (736), Suedia (283), Spania (226), Bulgaria (481) si Germania (481).

In ceea ce priveste petrolul prins sub formatiuni de roca de sist in Romania, EIA estimeaza un volum de 300 milioane de barili, fata de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zacaminte.

Astfel, potrivit estimarilor institutiei americane, explorarea zacamintelor de sist ar creste cu 50% rezervele de petrol ale Romaniei si de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

Statul "a vandut" Vama Veche! Chevron are unda verde pentru explorarea gazelor de sist


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.